Hvordan fungerer bremser?

Hvordan fungerer bremser?

Bremsene til bilen omdanner bevegelsesenergi til varme og forbruker denne energien slik at bilens hastighet/fart reduseres. Bremser sørger også for å holde kjøretøyer i ro.

Bremser består av en roterende del og en fast del. Friksjonen mellom disse kan styres og utgjør bremsekraften; begge deler varmes opp ved bremsing av bevegelse.

Hvordan fungerer bremser?

Hvordan fungerer bremser?

Moderne kjøretøy har enten trommelbremser eller skivebremser, eller i noen tilfeller begge typer. Den bevegelige delen er nesten alltid utført i stål, i sportslige kjøretøy blir det også brukt karbon i skivene.

Uansett hvilken bobil eller vanlig bil du har, enten det er en Hymer eller Carado med Fiat understell så er bremsene en av de vikgste og mest nødvendige delene i bilen din. Er bremsene utslitt, kan det forårsake ulykke i forskjellige alvorlighetsgrader. Bremsene skal redusere hastigeheten til bilen ved å skape kontakt med hjulene. Får du problemer med bremser i stor hastiget kan det være katastrofalt, en alvorlig ulykke kan oppstå. I de aller fleste tilfellene er det ikke slik at bremser bare sluttere å virke. Bremsene blir gradvis svakere og svakere helt til de ikke fungerer som de skal. Billige bremser utført i dårlig kvalitet kan likevel plutselig løsne eller falle av caliperen og forårsake en alvorlig hendelse.

Noen ordforklaringer.

Tromelbremser

Trommelbremsen består av en roterende trommel som er festet til hjulnavet, og to fastsittende, innvendige bremsesko.

Skivebremser

Skivebremsen består av en roterende skive av stål som er festet til hjulnavet og en fastsittende bremseklo (kaliper) som delvis omslutter den fra sidene.

Kaliper

Kaliperen er den delen som klemmer bremseklossene mot skiven, samt holder klossene på plass.

Håndbrems

Her er det hånden og ikke foten som styrer bremsen. Bremsen selv kan bestå av skive- eller trommelbremser.

Bremseklosser

Bremseklosser er slitasjedeler som må skiftes når de er nedslitte.

Bremsevæske

Bremsevæsken er væsken som formidler bremsetrykket fra bremsepedalen til hjulbremsene hydraulisk.

Motorbrems

Kjøretøyene har ellers en annen brems som er praktisk å bruke i bratte nedoverbakker: motoren selv. Motoren som brems er mest effektiv i et lavt gir. Motorer med stort volum og mange sylindere, bremser mer på gearet enn motorer med mindre motorvolum.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.