Laster opp med billige piller utenlands

Laster opp med billige piller utenlands.

Svært mange nordmenn handler reseptfrie medisiner når de er på ferie utenlands, viser en undersøkelse. Unngå alt som har potensial for misbruk, råder medisinsk ekspert.

billige piller utenlands

PÅ HANDLELISTEN: Svært mange nordmenn kjøper medisiner på utenlandsreisen, viser en undersøkelse. (Foto: Colourbox)

– To tredjedeler av de norske kundene våre oppgir at de kjøper reseptfri medisin i utlandet, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger og sender 50000 nordmenn på ferie årlig. I en stor kundeundersøkelse er de norske hytteturistene spurt om egne ferievaner.

Én av ti oppgir at de som regel handler reseptfri medisin i løpet av utenlandsturen. Bare en tredjedel svarer at de aldri gjør det.

– Mange gjør det nok for å spare penger. Samtidig er det sikket en del som skaffer seg medisiner de ikke får kjøpt i Norge, eller som krever resept her hjemme, sier Buen.

Råder til forsiktighet

Innenfor visse mengdebegrensninger er det tillatt å importere reseptfrie medisiner fra land innenfor EØS-området til eget bruk. Legemiddelet skal være godkjent både i kjøpslandet og i Norge. Forsøk på innførsel av medisin som er ulovlig eller står på narkotikalisten, kan gi store bøter, eller i verste fall fengsel.

– Generelt er det ikke tilrådelig å kjøpe reseptfrie medisiner utenlands hvis de har et misbrukspotensial eller er vanedannende, sier lege Gunnar Hasle, leder for Reiseklinikken i Oslo.

Han mener det er en god utenlandsregel å unngå kjøp av sovemedisiner, smertestillende medikamenter og medisiner som kan inneholde narkotiske stoffer.

Hasle er dessuten betenkt over at ulik reseptpraksis i Norge og enkelte andre land gjør det for lettvint for norske turister å starte en kur med antibiotika uten å gå til legen først.

– At dette ikke er reseptbelagt i for eksempel Spania, er svært uheldig. Høy bruk av antibiotika gjør bakteriene motstandsdyktige, og dette er et økende problem. I Norge er vi mer restriktive, og det er bra både for pasientsikkerheten og folkehelsen mer generelt.

Flere hytteturister

Å ta ferien i leid hytte utenlands har blitt stadig mer vanlig blant nordmenn de senere årene. En foreløpig oversikt over bestillingene hos Novasol viser at interessen er stor også for 2015.

– Bookingene til de nordiske landene og Kroatia ligger høyere enn på samme tid i fjor. Til Sør-Europa ser vi foreløpig en svak tilbakegang, men dette tror vi kan endre seg etter hvert som sommersesongen nærmer seg, sier Pia Buen.

Enkelte velger også å tilbringe juleferien i leid hytte utenlands.

– I år har vi faktisk en egen julehuskampanje, som kan gi en ekstra spennende feiring. Slike julehus er gjerne ekstra store ferieboliger der man kan komme til ferdig pyntet hus med juletre og lokale julegodter. Det gir garantert en annerledes juleopplevelse.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.