Sjømannskirken i Hamburg

20 000 i kø på norsk julebasar i Hamburg

Hvert år står utlendinger i kø for å oppleve norske julebasarer i sjømannskirkene. I Hamburg var det 20 000 innom den første helgen, og det forventes like mange kommende helg.

Sjømannskirken i Hamburg

Sjømannskirken i Hamburg

Sjømannskirken i Hamburg har fordelt basaren over to helger; 14.-16. og 21.-23. november. I år tegner det seg til å bli både besøks- og omstningsrekord.

– Det er så mye folk at du bare dras med i en kø, som en fiskestim. Alle nordmenn i byen er her, men det er tyskerne som fyller opp – de kommer år etter år. Dette er fantastisk norgesreklame, sier sjømannsprest og daglig leder i Hamburg, Dag Eidhamar. Han har deltatt på sin første julebasar i Hamburg, og sliter med å skjule begeistringen.

– Jeg var nettopp i banken med 50.000 Euro, og vi regner med like høy omsetning neste helg. Dette er penger som er helt nødvendig for Sjømannskirkens drift!

Populære norske varer

Tyskere elsker Norge og Skandianavia. Den første basarhelgen gikk det mye ullvarer og hjemmestrikkede norske gensere. Basarforeningen begynte planleggingen i januar, og de siste tre ukene før basaren åpnet ble brukt til å bygge opp boder utenfor kirka. Nå er det mer plass under tak ute enn inne, og det koker i gata.

– Alt som lukter norsk tradisjon går rett hjem på denne julebasaren. Hjemmelaget fiskesuppe og elgburger er mest populært. Folk spiser som gale. Laksesmørbrød, lefser og hjemmelagde julekaker selges i bøtter og spann.

Men også rene butikkvare som sjømannskirken i Hamburg kjøper pallevis, med mors flattbrød, jordbærsyltetøuy og brunost.

– Dette er veldig populært. Men utfordringen til kommende helgs basar (21.- 23. november) er jo at det gikk så bra denne helga, at det var mange varer som forsvant. Vi holder ikke igjen, vi kjører på. Så vi må få påfyll av en del ting, påpeker Eidhamar.

Frivillige

Han er takknemlig for å ha så mange frivillige med på lasset.

– Det er godt å se hvordan dugnadsånden lever i beste velgående her i Hamburg. Det er dyktige frivillige som har erfaring og vet hva som trengs, hva slags varer som selger og hvor mye vi må beregne. Jeg er jo ny her i år, så min jobb er å se mine medarbeidere og gi dem ros. Selv om det er utrolig hektisk, så var det tre gøye dager, og jeg gleder meg virkelig til kommende helg. Da blir det også trekning reiselotteriet. Mange tyskere drømmer om en Norges-ferie!

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.