Gjør deg klar til vintersesongen

Gjør deg klar til vintersesongen

Arbeidet med å bytte til vinterdekk begynner nærmer seg nå når temperaturene kryper langsomt ned mot null. 

– Det er en hel del ting man må tenke på før dekkbyttet, og det er ikke lett å huske alt. For at man skal kunne føle seg trygg der ute på veiene i vinter, er det viktig at man er utstyrt med gode dekk som kan håndtere ulike værforhold med stabile egenskaper, og at man vet hvordan man skal kjøre på ulike typer føre.

Gjør deg klar til vintersesongen

Gjør deg klar til vintersesongen

Sjekkliste før vintersesongen

Det første man bør gjøre i god tid før sesongen starter, er å kontrollere dekk. Begynn med å bruke en mønsterdybdemåler for å sikre at vinterdekkene har tilstrekkelig god mønsterdybde. Loven definerer minste tillatte mønsterdybde til 3 millimeter, men en mønsterdybde på minst 4 millimeter er å anbefale. Ikke glem å måle på flere steder på dekket, både ute på skuldrene av dekket og midt i slitebanen.

Deretter bør man kontrollere dekkets overflate for slitasje, for eksempel hardnet gummi eller manglende pigger.
Se også etter om dekket er slitt ujevnt. Det kan være mange grunner til ujevn slitasje. Dekk som er mest slitt på midten, har antakelig blitt kjørt med for høy lufttrykk.

Trenger du å kjøpe nye vinterdekk? Tenk først og fremst på hva slags underlag du kjører på om vinteren. Det finnes ingen perfekte dekk for alle situasjoner og veiforhold. Man må velge på grunnlag av egne behov. Diskuter med dekkforhandleren. Sommerdekk er imidlertid aldri et alternativ til piggfrie vinterdekk.

Råd til kjøring om vinteren

Hold farten nede – Ikke kjør fortere enn den høyeste hastigheten som kjøretøyet anbefalerfor kjøring med vinterdekk. Vær oppmerksom på at denne ofte er lavere enn forsommerdekk. Dårlige erfaringer er ofte basert på det samme grunnproblemet: at man ikke har tilpasset kjøringen etter forholdene.
Gjør bilen klar for vinteren – Sjekk bremsene, sørg for at du har tepper/lommelykt/isskrape/frostvæske, og kontroller dekkene (mønsterdybde, lufttrykk) osv.
Ikke «pump» med bremser – Hvis du har du har blokkeringsfrie bremser, skal du i stedet holde bremsepedalen inne.
Hold avstand – Bremselengden øker på underlag dekket av snø og is.
Vær forsiktig på broer eller langs fjellvegger – Disse stedene er kjent for isdekte partier. Lett derfor trykket på gasspedalen når du kjører over eller langs dem.
Ikke akselerer for hardt hvis du blir stående fast i snøen – Du risikerer å synke enda dypere ned i et hull. Bruk lavest mulig gir og vugg dekkene frem og tilbake til du har fått tilstrekkelig bevegelse fremover til å presse deg frem.
Unngå ytre forstyrrelser – Du trenger all konsentrasjon du kan oppnå på vanskelig vinterføre. Ikke svar på telefonen, og ikke gjør noe annet som kan distrahere deg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.