Hotelluksus er billigst!

Hotelluksus er billigere enn å eie fritidsbolig.

For mange er påskeferie på fjellet den store drømmen. Men egen hytte kan fort bli en kostbar affære.

– Dersom du bruker fritidsboligen din kun noen helger i året, i tillegg til vinter- og påskeferie, kan hyttedrømmen fort bli svært kostbar til tross for lavere låneutgifter, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Forbrukerøkonomen viser til at hotell gir deg en lavere døgnpris enn i din egen fritidsbolig.

– Du sparer rett og slett mer på at familien bor på hotell i påsken. Om du for eksempel har en hytte til 2,5 millioner kroner, og bruker den kun 20 døgn i løpet av året, så koster det hele 3365 kroner i døgnet, sier Setsaas.

I regnestykke er det tatt hensyn til renteutgifter for et lån på 2,0 millioner kroner, forsikring, vedlikehold, strøm og oppvarming samt kommunale utgifter. Er verdien på hytta høyere så vil døgnprisen stige ytterligere.

Test ut hyttedrømmen før kjøp

Forbrukerøkonomen råder hytteinteresserte til leie fritidsbolig for en sesong for å se om det føles riktig og eventuelt kjøpe en egen.

– Det er mye glede i å eie en fritidsbolig, men i likhet med å eie egen bolig, er det behov for årlig vedlikehold. Faren kan være at du vil bruke mye av ferietiden og kostnader på vedlikehold, og stadig ha dårlig samvittighet for at du ikke får brukt hytta ofte nok, advarer Setsaas.

Hun ber deg også vurdere utleie.

– Bruker du fritidsboligen sjeldent, kan du redusere kostnadene ved å leie den ut. Det er skattefritt å leie ut for inntil 10 000 kroner, og et eventuelt overskytende beløp regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt, sier Setsaas.

Utleie av hytte? Leie ut hytten din? Registrer deg hos HomeAway og få 5 ganger så mange visninger enn andre ferieboligutleiere.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.