Gastronomisk fest i Småland

Gastronomisk fest i Småland

Växjö er Matlandet-hovedstaden 2015!

Høye ambisjoner og hyppig bruk av lokale råvarer har satt Växjö på det kulinariske kartet. Med tittelen Matlandet-hovedstaden 2015, sørger byen for at Småland holder koken som en av Sveriges mest smakfulle regioner.

Gastronomisk fest i Småland

Gastronomisk fest i Småland

For femte år på rad har det svenske Landsbygdsdepartementet kåret Årets matlandethovedstad, og denne gangen var det byen Växjö i Småland som stakk av med seieren. Med stort fokus på lokalt mathåndverk, er Småland å regne som en gastronomisk region. Rundt om i fylket er det stadig flere små produsenter som benytter seg av naturen for å dyrke sin kulinariske kulturarv, og som via gårder, butikker og restauranter selger og serverer smålandske spesialiteter. Og i år er det altså Växjö som blir løftet som både regionens og Sveriges fremste matmekka.

Les også: Hoteller i Växjö, Sverige

Høye ambisjoner, store fremtidsvisjoner og en tradisjon for å sette råvaren i høysetet, sikret Växjö seieren. Juryen mener at vinnerbyen ivaretar både handel, restauranter og råvareproduksjon som en del av en hundreårig matkultur. De øvrige finalistene Borgholm, Kristianstad, Linköping og Strängnäs, måtte i år se seg slått av byen som ifølge juryen er på vei til å bli en møteplass for matinteresserte.

Annonser:

Matmesse og mesterskap

I fjor besøkte over 50.000 mennesker matmessen MAT i Växjö, og Sverigemesterskapet i mathåndverk ble arrangert på Växjö-restauranten PM & Vänner. Det er med andre ord ingen tvil om at byen har både kunnskapen og interessen som trengs for å kunne ta over stafettpinnen etter fjorårets Matlandethovedstad, Jokkmokk. Med sine unike kvaliteter og smakfulle nyheter har Växjö fått en velfortjent plass på det gastronomiske kartet.

Unikt klima

Beliggende i Sør-Sverige, har Småland svært spennende dyrkingsmuligheter. Landskapet strekker seg fra fjell til innsjø gjennom syv ulike klimasoner. 800 meter over havet vokser planter og grønnsaker langsommere enn i lavlandet, mens korallfossiler og sandjord på øya Öland skaper perfekte forhold for dyrking av poteter. Her finner man hele 300 ulike sorter poteter som bare ligger i jorden og venter på å bli servert sultne gjester.

Les også: Hoteller i Småland

Gastronomiske perler på en snor

Småland har en lang tradisjon for lokalt mathåndverk og lokale spesialiteter, men er heller ikke redd for å kaste seg på nye, gastronomiske trender.

I fjor åpnet Skandinavias første gastrohotell, PM & Vänner, i Växjö, som en forlengelse av den allerede veletablerte gastronomiske restauranten med samme navn. Restauranten har høstet flere priser for sin utsøkte mat og vin, og nå har også bakeriet deres, Bröd & Sovel, blitt kåret til Sveriges beste. Her baseres både tradisjonell husmannskost, klassiske moderne retter, gastronomi og bakevarer og desserter på delikatesser fra skog, eng og sjø.

En annen favoritt i Matlandethovedstaden, er restauranten Gräddhyllan de luxe, som er utnevnt til Smålands tredje beste spisested. Visjonen er å berøre med smaker og skape en morsom og tilbakelent opplevelse. Her er dukene ment til å søles på, glassene laget for å skåles med – og etter maten kan man både nyte en cocktail til snurrende vinylskiver i baren eller danse seg svett i kjelleren. I samme lokale ligger også Bondens butikk, hvor man finner et stort utvalg av lokalt dyrkede råvarer.

Og når det snakkes om utsøkt mat i Småland, må vi også nevne Sjön i Jönköping, – Stjernekokken Tommy Myllymäkis populære restaurant, hvor man nyte utsøkt mat imens man hviler øynene på havet utenfor den langstrakte Vätterstranden. Myllymäki, som nylig tok bronsje i kokke-VM i Lyon, har byttet ut «fine dining» med «fun dining», og serverer alle retter som lekne matopplevelser.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.