Reisetips – Bobil og bilferie til Tyskland

Reisetips – Bobil og bilferie til Tyskland

Reiseforslag for bobil og bilferie til Tyskland. Besøke den gamle konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Oranienburg i Tyskland, denne ligger ca halv time utenfor Berlin.

stellplatz sachsenhausen oranienburg

Vakttårn i konsentrasjonsleiren

Kort om Sachsenhausen

Sachsenhausen var en tysk og sovjetisk konsentrasjonsleir som var i drift fra 1936 til 1950.

Sachsenhausen ligger i Oranienburg, ca. 35 km nord for Berlin. Den erstattet en tidligere leir for politiske fanger som ble opprettet etter nazistenes maktovertagelse i 1933. Leiren hadde en spesiell stilling blant tyske konsentrasjonsleirer siden hovedkvarteret og utdanningen av SS-vakter lå ikke langt ifra leiren.

Fra opprettelsen av leiren i 1936 til slutten på krigen i 1945 satt ca. 200 000 registrerte fanger fengslet her. Leiren var planlagt med en kapasitet på 12 000 fanger, men enkelte år hadde belegget et snitt på 60 000. Man antar at 100 000 døde som følge av sykdom, underernæring, voldsutøvelse fra vokterne, grusomme medisinske eksperimenter og lungebetennelse som følge av kulden. Mange ble dessuten henrettet. Fanger som ved ankomst ble sendt direkte til henrettelse ble ikke innregistrert i leiren, det totale dødstallet er derfor ukjent.

Etter krigen ble Sachsenhausen liggende i den sovjetiske okkupasjonssonen. I mai 1945 begynte den sovjetiske etterretningstjenesten konstruksjonen av 10 spesialleire i de okkuperte områdene. Spesialleir Nr. 7 ble etablert i Weesow nær Werneuchen og flyttet til den tidligere konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen i august. Sommeren ble leiren omdøpt til Spesialleir Nr. 1 og var i drift inntil mars 1950.[3] I denne perioden kunne fangebelegget være oppe i 16 000. Totalt ble omkring 60 000 tyskere internert her uten lov og dom. Tyske kilder regner med at omkring 12 000[4] omkom av matmangel, sykdom, fysisk eller psykisk utmattelse og ble begravet i massegraver.

I dag er Sachsenhausen åpen for almenheten og bevart som et museum. Flere bygninger og konstruksjoner har overlevd, eller er blitt rekonstruert. Deriblant inngangspartiet, vakttårn, kremasjonsovner og brakker. Det finnes også en stor obelisk og statue som ble reist av sovjeterne etter krigen.

Adresse, posisjon og nettsted:

Straße der Nationen 22
16515 Oranienburg
Tyskland

Nettsted: Memorial and Museum Sachsenhausen

GPS: 52.7643804,13.2568102

Konsentrasjonsleiren, Memorial and Museum Sachsenhausen

Konsentrasjonsleiren, Memorial and Museum Sachsenhausen

Konsentrasjonsleiren, Memorial and Museum Sachsenhausen

Hotell og overnatting i Oranienburg og Berlin

Det finnes hundrevis av alternativer for overnatting på hotell i Oranienburg og Berlin. Se alternativer for Oranienburg her og alternativer for Berlin her.

Les også: Finne billig flybillett til Berlin? Søk her!

Leie bil i Oranienburg eller Berlin? Søk etter leiebil her!

Bobilparkering i Oranienburg

stellplatz Bobilparkering - Sachsenhausen, Oranienburg, Tyskland

Stellplatz / bobilparkering – Sachsenhausen, Oranienburg, Tyskland

I Oranienburg finnes det en fin bobilparkering (stellplatz) bare 2 km fra leiren/museet.Bobilparkeringen har tømmemuligheter, strøm, vann, dusj og toalett. Parkeringen, som også har en gjestehavn, ligger rett ved kanalen Havel som renner gjennom byen Oranienburg, har plass til 26 bobiler. Meget flott beligenhet.

For å benytte bobilparkeringen må man kjøpe ett «tally» kort som kjøpes på automat på området. Prisen er ca 170 kroner for et døgn inkudert vann, strøm og dusj. Dusj må betales med Tally kortet. Ved avreise leveres kortet tilbake via automat og dere får resterende beløp utbetalt.

Kontaktinformasjon til bobilparkeringen:

Hafenmeister Hans-Dieter Zander, Telefon 03301/203135, Mobil 0171/5552013, E-post hafenmeister@oranienburg.de, www.oranienburg-erleben.de

GPS: 52°45’30’’N, 13°14’18’’E

Bord Atlas har all informasjon du trenger, den kan bestilles her.

Leie bobil i Tyskland? Søk etter bobiler her!

Kilde: Campingbil.net, wikipedia, Foto: Reiseportalen.net

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.