Handle i utlandet – hvor mye kan du ta med?

Handle i utlandet når du reiser selv – hvor mye kan du ta med deg?

Når du har vært på handletur i utlandet, kan du ta med deg varer opp til verdigrensen uten å betale toll og merverdiavgift. Det er egne kvoter for alkohol, tobakk, snus, kjøtt og ost.

Handle i utlandet - hvor mye kan du ta med

Handle i utlandet – hvor mye kan du ta med? Finn en betjent tollstasjon hvis varene overstiger verdigrensen.

Verdigrensen for innførsel av varer

Mer enn ett døgn i utlandet

Dersom du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timar, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene.

Mindre enn ett døgn i utlandet

Er utenlandsoppholdet kortere, kan du i løpet av 24 timer ta med deg varer for 3 000 kroner toll- og avgiftsfritt. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene. Husk at du bare kan ha med deg alkohol- og tobakkskvoten dersom du kan dokumentere at du har betalt avgifter i eit EØS-land. Du kan derfor ikke handle taxfree.

Fortolling av varer over verdigrensen

Dersom du har handlet over verdigrensen, skal du betale 25 prosent merverdiavgift på de fleste varer. I tillegg er det noen varer som har toll. Forenklet sagt gjelder dette bare klær og matvarer.

Du betaler avgifter ved å gå på rød sone når du kommer til grensen. Du må sørge for å velge en grenseovergang med et betjent tollkontor.

Du kan selv velge hvilke varer som skal gå inn i verdigrensen.

Eksempel på innførsel av varer fra utlandet

Har du vært ute av Norge i mer enn 24 timer og har kjøpt en sofa til 5 000 kroner og en barnevogn til 3 000 kroner, lønner det seg å la sofaen være en del av verdigrensen, mens du betaler avgifter for barnevogna.

Husk at dersom verdien av en vare er over grensa, må du betale toll og avgifter for hele verdien til varen. Har du til eksempelvis kjøpt en sofa til 10 000 kroner, må du betale avgifter for hele verdien.

Du kan ikke dele og innføre samme vare over flere reiser, eller av flere personar. Dette gjelder selv om verdien av den enkelte del er mindre enn verdigrensen. Har du til for eksempel kjøpt et kjøkken for 50 000 kroner, kan du ikke trekke ut deler av kjøkkenet for å fylle opp den tollfrie kvoten på 3 000 eller 6 000 kroner. Men du kan da bruke den tollfrie kvoten på andre varer innenfor verdigrensen.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.