Eidsvoll 1814 har satt besøksrekord

Eidsvoll 1814 har satt besøksrekord.

Eidsvoll 1814 har satt besøksrekord i året for grunnlovsjubileet med et samlet besøk på i underkant av 215.000. Det er fire ganger høyere enn et vanlig driftsår, og 65.000 over det som var spådd som besøkstall for jubileumsåret på Eidsvoll.

Eidsvoll 1814 har satt besøksrekord

Eidsvoll 1814 har satt besøksrekord

Dette har overgått alle forventninger, sier direktør Erik Jondell. Den nyrestaurerte Eidsvollsbygningen ble rett og slett en stor besøksmagnet.

Men, sier Jondell: Hvis man tenker det «distribuerte museet» med aktiviteter som sprenger museets fysiske rammer, er tallet svært mye høyere, – nærmere 1 million. FRA Eidsvoll – TIL nasjonen ble virkeliggjort gjennom tre satsninger som til sammen ga rundt 760.000 «besøkende» som var involvert i museets aktiviteter. Dette var sakte-tv-produksjonen «1814 på 24 timer» med ett døgns sammenhengende direktesending med forskningsformidling fra Rikssalen, med 700.000 seere i løpet av døgnet. Nasjonal broderkjede var også en aktivitet som var initiert fra museet og klart forankret i museets formidling. Det ble registrert 54.000 deltagere på denne øyeblikksmobiliseringen. I tillegg kommer rundt 6. 000 skoleelever fra hele landet som var involvert i å lage «De unges grunnlov» på oppdrag fra Eidsvoll 1814.

Den største besøksmåneden var naturlig nok mai, med 72.000 besøkende. Stortinget var arrangør av den storslåtte tv-sendte festforestillingen fra Eidsvollsbygningen 17. mai. Denne folkefesten trakk titusener av besøkende til Eidsvoll, og ble for mange den største jubileumsopplevelsen av alle. Utover 17. mai har det vært avviklet 62 arrangementer på Eidsvoll 1814 i løpet av jubileumsåret, noe som har bidratt sterkt til det høye besøkstallet. Oppslutning i Eidsvoll har vært helt avgjørende for suksessen, sier Jondell. Kommunen har vært et flott vertskap, engasjerte folk har bidratt som frivillige, lag og foreninger har vært svært aktive, og ikke minst har lokalbefolkningen bidratt til det høye besøkstallet.

Juni og juli fulgte mai som svært gode besøksmåneder. For første gang opplevde museet en så stor pågang at det tidvis var lange ventetider på omvisning i Eidsvollsbygningen. Det til tross for at det startet omvisninger hvert tiende minutt. Det var rett og slett folkevandring til Eidsvollsbygningen, avslutter Jondell.

Museet Eidsvoll 1814 – historisk og dagsaktuell

Eidsvoll 1814 formidler historien om 1814 og setter fokus på utfordringer for dagens demokrati. Grunnlovsjubileet 2014 har vært en publikumssuksess med Eidsvollsbygningen som en besøksmagnet. Museet viderefører suksessen i 2015 med et bredt spekter av tilbud og aktiviteter i Eidsvollsbygningen og Demokratisenteret Wergelands Hus.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.