​Ansvarlig turisme

​Ansvarlig turisme – hva er det egentlig? Er du villig til å betale prisen?

Det er flere måter og opptre som en ansvarlig turist.

Respekt for planter, dyreliv og miljø er en side. Å ta vare på menneskene som bor der er en annen. Men alt henger sammen.Det nytter ikke bare å skjule seg bak et eller annet grønt merke og gjenvinne papir og glass. Det må gjøres tiltak hele veien.

Ansvarlig turisme

Ansvarlig turisme

Noen selskap/hotellkjeder er foregangseksempler når det gjelder det å ta vare på natur, miljø og menneskene som bor der. Bosteder som bidrar til bedre levevilkår og arbeidsplasser lokalt. Og som i tillegg gjør mange gode grep for å ta vare på naturen de operer i.

Du som turist kan bry deg om hva du gjør og hvor du bor når du er på reise.

Vi som turoperatør har et ansvar for å legge vekt på ansvarlighet når vi velger partnere å jobbe sammen med sier Gro Anet H Brastad, daglig leder i Paradisreiser AS.

Gjør våre partnere nok for å ta vare på miljøet? Planter de flere trær enn de hogger ned? Finnes det bosteder som ikke gir fotavtrykk? Tar de hensyn til dyrene selv om enkelte turister vil betale litt ekstra for at de skal bryte loven? Benytter bostedene lokal arbeidskraft, lærer opp lokalbefolkningen slik at det bidrar til lokale arbeidsplasser? Tar de vare på sine ansatte? Får de ansatte ferie/fritid, rettferdig lønn og har de sikkerhetsnett om de blir syke?
Det er mange sider av ansvarlig turisme. Vi i Paradisreiser mener oppriktig at vi må velge riktige partnere så langt det lar seg gjøre å sjekke dette. Det er vårt ansvar å legge vekt på at også de på andre siden har det bra. Vi må også være villige til å gi noe tilbake til de områdene vi sender våre gjester til.

Annonse:

Gro Anet H Brastad hos Paradisreiser sier at alle på kontoret til turoperatøren er opptatt av rettferdighet og miljø, det er rett og slett en policy hos oss.

Det føles veldig riktig å velge partnere som tar vare på miljøet og menneskene rundt, og som ikke bare tenker profitt.
Det er viktig at vi setter dagsorden og viser at vi bryr oss, at vi ønsker ansvarlige partnere.
Vi er heldigvis i den posisjonen at vi selv kan velge hvem vi vil jobbe med og promotere.

Vi har flere veldig gode partnere som er svært ansvarlige og som fortjener ros for mange av sine flotte tiltak.
Six Senses Resorts, Soneva, &Beyond, Wilderness Safaris, Imvelo Safari Lodges er noen av disse. Bostedene er ikke bare ansvarlige, men de byr gjerne på service og opplevelser av den beste kvalitet. I tillegg benytter de ofte økologisk mat, de renser eget vann for å unngå plastflasker, servere ikke utrydningstruede arter osv. Det er ikke vanskelig å se at de som jobber på disse stedene har det bra, de stråler og blir gjerne på stedet i mange mange år. De tjener rettferdig og de får være med på et felles ansvarlig løft.

North Island og Fregate Island på Seychellene er 2 øyer som Paradisreiser tilbyr og som har et stort fokus på miljø, ansvarlighet ovenfor ansatte og i tillegg dyrker de økologisk mat og har fokus på ansvarlig mat. De er for øvrig 2 av verdens aller mest luksuriøse bosteder.
Kate og William av England, Madeleine og Chris (svenske Prinsessen) samt George og Amal Clooney tilbrakte sine bryllupsreiser på North Island. Fregate Island er også kjent som kjendisenes «hideaway».

Flere bosteder involverer lokale skoler og støtter disse (barna er fremtiden). De inviterer elevene til sine bosteder, lærer de viktigheten av å ta vare på sitt miljø og for eksempel ikke drive med ulovlig jakt. Da kan de leve av dyrene i lang tid fremover istedenfor å få en kortsiktig gevinst. Tar de vare på naturen så vil flere generasjoner ha glede av dette og arbeidsplasser vil skapes.

Om man er i tvil om det er enkelte land man ikke bør besøke p.g.a. dårlig lederskap. Så tenk litt lenger, kanskje kan ditt og mitt besøk gjøre noe for lokalbefolkningen som normalt ikke deler godene til lederne i landet. I land hvor arbeidsledigheten er enorm og hvor det ikke finnes sosiale sikkerhetsnett er det kun lokalbefolkningen som må lide om vi uteblir. De mektige ledere meler uansett sin egen kake. Besøker vi slike land kan vi bidra til arbeidsplasser og bedre levevilkår for enkeltmenneske. Det er viktig å tenke på helheten. Mange slike land har enormt mye å by på, av kultur, natur og flotte opplevelser. Og jo flere turister, jo mer åpenhet, og på sikt forhåpentligvis et bedre sted for lokalbefolkningen som faktisk bor og lever der. 

Annonse:

Billig ikke alltid bra

Selv om det ikke gjelder alle, så er nordmenn altfor ofte opptatt av hvor billig de kan feriere.
Billig bo, billig mat og billig øl. Hvem betaler for at du skal bo og spise nesten gratis?
Tenker du igjennom om ansatte, lokalmiljøet og naturen blir ivaretatt? Det koster å være ansvarlig, og det er på tide at vi viser vilje til å betale det det koster.

Vi håper at fokus kan flyttes over på ansvarlig ferie, ikke billig for enhver pris.
Vi garanterer også at de som legger vekt på kvalitet og ansvarlighet hele veien får igjen en opplevelse for livet! Det er de ansvarlige bostedene som tilbyr den beste kvaliteten på service, mat og opplevelser generelt.

Vi i Paradisreiser har i tillegg noen små tips til hvordan du kan opptre litt mer ansvarlig på din reise:

Korall er en levende organisme som er bygget opp gjennom tusener av år. Korallrevene er, nest etter regnskogene, det mest komplekse økosystemet på jorden, med mer enn 100.000 arter. Korallrevene på Paradisreiser sine reisemål er kjent for å være blant de vakreste i verden. Kompleksiteten i disse økosystemene kan neppe forestilles. Hver levende skapning har sin spesielle plass, med unntak av mennesket. Derfor: opptre som en gjest i denne fascinerende undervannsverdenen og ikke berør noe av det som lever der. Vi oppfordrer våre reisende å benytte arrangerte utflukter eller søke kunnskaper hos lokale dykkesentre.

Avfall/Renovasjon

en av de største utfordringene. Vi ber våre reisende å hjelpe til med å unngå forsøpling. Ta med alt gjenvinnbart avfall (sjampo flasker, batterier og lignende) hjem igjen. I motsetning til mange reisemål har vi moderne resirkuleringsanlegg her hjemme i Norge.

Ikke kast sigarettstumper eller snusposer i naturen, Det tar naturen mer enn 200 år å bryte ned ett sigarett-filter.
Gå foran med et godt eksempel, enten du er på stranden, langs veien eller i en båt.

Energi

Ved å spare strøm vil man minske forurensningen; Bruk luftkondisjoneringen kun ved behov, husk å slå av lys og batteriladere.

Vann

Spar på vannet; la ikke vannet renne unødvendig. Om mulig, bruk håndklær flere ganger, – de store mengdene vaskevann utgjør en av de største truslene mot korallrevene.

Pakk meg hjerte

Skal du til land hvor forskjellen på fattig og rik er stor så må du gjerne ta med skolemateriell, klær/sko du ikke bruker lenger og/eller kanskje en fotball? Det blir satt stor pris på.
Ta ikke med sjokolade og ballonger, det fører bare til hull i tenner og forurensning.

”Dersom vi tar vare på naturen så tar naturen vare på oss”

Myndighetene på de fleste av våre reisemål har forstått viktigheten av å være miljøbevisste for å bevare den unike naturen. Vi oppfordrer alle våre besøkende å hjelpe med bevaringen av disse vakre reisemålene. Lokalbefolkning, andre besøkende, dyr og fremtidige generasjoner, vil ha nytte av den innsatsen du gjør i dag.

Reiselivet kan bidra svært positivt til veksten i mange land.

Bransjen gir økt sysselsetning (hotelljobber, transport, utflukter, lokale produsenter av varer/mat etc.). Samtidig lærer vi svært mye av å oppleve nye land, kulturer og å treffe nye mennesker i andre kulturer. Vi får større forståelse for andre kulturer og treffer våre medmennesker på et annet plan. Verdifullt for oss alle.
Det viser seg ofte at de mest fremmedfiendtlige menneskene er de som ikke har hatt gleden av å oppleve andre kulturer, og treffe mennesker fra andre steder på vår vakre planet.

Liten forskjell for deg kan være stor forskjell for andre.

Hjelp gjerne den lokale befolkning ved å være bevisst på hva du handler. Kjøp gjerne lokalt produserte lovlige varer. Skal du prute på varene så husk at et lite beløp kanskje ikke betyr all verden for deg, men kan bety enormt mye for selgeren.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.